EU samlar globala experter för att utforma en ”praxiskod” för AI

  • EU:s AI-kod är en del av AI-lagstiftningen och syftar till att reglera allmänna AI-modeller.

  • Initiativet involverar hundratals experter från olika sektorer som arbetar tillsammans för att skapa en effektiv ram.

  • Inledningsplenary-sessionen samlade nästan 1 000 deltagare och markerade starten på en lång process som avslutas i april 2025.

  • Fyra arbetsgrupper fokuserar på olika aspekter av AI-koden, inklusive transparens och upphovsrätt.

  • AI-lagen kategoriserar system efter risknivåer och ställer specifika krav på efterlevnad.

  • Vissa stora AI-företag har kritiserat lagarna som för restriktiva och potentiellt hämmande för innovation.

  • EU:s mål är att skapa en ansvarsfull och innovativ ansats för utveckling och implementering av allmänna AI-modeller som också kan fungera som en global referens.

EU är verkligen aktiv i frågan om artificiell intelligens och har tagit stort initiativ till att utveckla regler och riktlinjer för AI-användning, Frågan är om de är ute efter fler regleringar som hämmar små AI-företag och utvecklare, medan tech-giganter som OpenAI, Google och Meta fortsätter med sin AI-utveckling utan konkurrens.

Bakgrund till initiativet

Den snabba utvecklingen av AI har lett till en ökad medvetenhet om de potentiella riskerna och utmaningarna som teknologin kan medföra. Genom att samla experter från olika områden, inklusive teknik, etik, och samhällsvetenskap, strävar Europa efter att säkerställa att AI-teknologier inte bara är effektiva utan också etiskt hållbara.

EU arbetar med att utforma en "Allmänna syftes AI-praxis-kod" för AI-modeller under sin AI-lag. Nästan 1000 experter från akademi, industri och civilsamhället samarbetar för att skapa ett ramverk som hanterar frågor som transparens, upphovsrätt och riskbedömning. Målet är att skapa en kod som balanserar säkerhet och etik med innovation, och som kan fungera som en förebild för global AI-reglering.

Globalt samarbete

EU arbetar tillsammans med internationella experter från olika branscher för att skapa denna kod. Detta visar på EU:s engagemang i att etablera globala standarder för AI-användning.

Viktiga punkter

  • Kodens syfte är att säkerställa att AI-system utvecklas och används på ett ansvarsfullt sätt.

  • Den kommer att täcka frågor som etik, dataskydd, transparens och ansvarstagande.

  • Koden kommer att vara flexibel nog att anpassas till nya teknologiska framsteg i AI-branschen.

Över hundra företag skriver på EU:s AI-pakt

Också i nyheterna gällande EU så har över hundra företag har undertecknat EU:s AI-pakt som inkluderar en frivillig åtagande att tidigt tillämpa EU:s AI-lag. Paktens syfte är att adressera de etiska aspekterna av AI genom att företag, inklusive stora aktörer som Google och Mastercard, enas om en gemensam strategi för AI-styrning, hög-risk AI-systemkartläggning och att främja AI-litteracitet.


Källor:

https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/meet-chairs-leading-development-first-general-purpose-ai-code-practice

https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/kick-plenary-general-purpose-ai-code-practice-took-place-online