OpenAI introducerar o1 en ny AI-modellserie

  • OpenAI o1 är en ny AI-modellserie med förbättrad resonemangsförmåga för att hantera komplexa uppgifter.

  • Modellen utmärker sig speciellt inom områden som vetenskap, matematik och kodning.

  • OpenAI o1 använde nya träningsmetoder för att stärka modellens säkerhetsåtgärder och efterlevnad av regler.

  • Modellen överträffade tidigare AI-versioner i prestationsprov, särskilt i matematikolympiader och kodningstävlingar.

  • OpenAI o1 har än så länge begränsade funktioner som att inte kunna söka på nätet eller ladda upp filer men detta väntas förbättras framöver.

  • Samarbeten med AI-säkerhetsinstitut i USA och Storbritannien säkerställer ansvarsfull utveckling och testning.

  • OpenAIs o1-mini är en kostnadseffektiv version av modellen, optimerad för kodning och utvecklare.

OpenAI introducerar en ny serie av AI-modeller OpenAI o1 som fokuserar på att förbättra resonemangsförmågan hos AI för att lösa komplexa problem inom vetenskap, kodning och matematik.

Dessa modeller tränas i att bearbeta och lösa svåra uppgifter med en tänkande process som liknar den mänskliga, vilket resulterar i förbättrade prestationer jämfört med tidigare versioner.

Säkerhet är prioriterat, med nya metoder för att förbättra efterlevnad av säkerhetsregler, samt samarbete med internationella AI-säkerhetsinstitut för att säkerställa ansvarsfull utveckling och användning av teknologin.

Förbättrade resonemangsförmågor är användbara för att lösa komplexa problem inom vetenskap, kodning och matematik. Till exempel kan forskare inom hälso och sjukvård annotera celldata, fysiker generera matematiska formler för kvantoptik, och utvecklare skapa flerstegsarbetsflöden.

OpenAI o1-mini

o1-serien är riktigt bra på att generera och debugga komplex kod. För att erbjuda en mer effektiv lösning för utvecklare släpper vi också OpenAI o1-mini, en snabbare och billigare resonemangsmodell som är särskilt effektiv för kodning.

Som en mindre modell är o1-mini 80% billigare än o1-preview, vilket gör den till en kraftfull och kostnadseffektiv modell för applikationer som kräver resonemang men inte bred världskunskap.

När kan man börja använda o1

ChatGPT Plus och Team-användare kan börja använda o1-modeller i ChatGPT från och med idag. Både o1-preview och o1-mini kan väljas manuellt i modellvalet, och vid lanseringen kommer de veckovisa gränserna att vara 30 meddelanden för o1-preview och 50 för o1-mini. Vi arbetar för att öka dessa gränser och för att göra så att ChatGPT automatiskt väljer rätt modell för en given prompt.

https://openai.com/index/introducing-openai-o1-preview/